Di Rupo "beschikbaar" voor een opdracht

PS-voorzitter Elio Di Rupo blijft "beschikbaar" om een opdracht te aanvaarden. Of dat onder de titel van formateur of onder een andere titel moet gebeuren, wordt in het midden gelaten. Voorwaarde is wel de onderhandelingen dan met 9 partijen moeten worden voortgezet. Dat is iets waar de N-VA niet voor te vinden.

Gisteren vroeg onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) aan koning Albert om van zijn opdracht te worden ontheven. De koning houdt zijn antwoord in beraad en overlegt intussen met de partijvoorzitters. Wie na Beke aan zet moet komen, en onder welke titel, dat is de grote hamvraag.

Vanmorgen liet N-VA-voorzitter Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1 nog eens verstaan dat er nu een formateur aan zet moet komen en dat de regeringsonderhandelingen moeten worden opgestart, waarbij niet alleen het communautaire, maar ook het sociaal-economische aan bod komt. De tijd dringt, klonk het, de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zullen al na deze zomer de zaak bemoeilijken.

"Iedereen die iets van politiek kent en eerlijk is, moet zeggen dat een akkoord na de zomer helemaal onmogelijk is. Als je nog 10 weken hebt, zeggen wij: start nu die regeringsonderhandelingen op, duid een formateur aan die zegt dat hij kandidaat-premier is", aldus De Wever. Hij kijkt daarvoor in de richting van PS-voorzitter Elio Di Rupo, maar twijfelt eraan of die er zelf nog in gelooft: "je moet het hem zelf vragen, ik weet het niet, misschien acht Di Rupo het niet meer mogelijk dat dit nog rond raakt."

Di Rupo blijft "beschikbaar" voor een opdracht, die van formateur of een andere, maar hij blijft bij zijn voorwaarden. Zo moeten de onderhandelingen worden voortgezet met 9 partijen die er nu al bij betrokken zijn. En dat is iets wat de N-VA niet ziet zitten.

Als Di Rupo echt geen formateur wil worden, sluit De Wever niet langer uit dat hij zelf voor het premierschap zou gaan. "Als Di Rupo nu zou zeggen, ik wil het niet doen, dan zit je met een probleem. Onderhandelingen zonder een kandidaat-premier, dat gaat helemaal niet. Je mag op den duur niets meer uitsluiten, iemand moet die locomotief zijn."