Duizenden betogen in Syrische steden

In een aantal steden in Syrië wordt er opnieuw massaal betoogd tegen het Baath-regime van president Bashar al-Assad. Het leger en politie zijn massaal aanwezig om het protest de kop in te drukken.

Al sinds maart wordt er vrijdag na het gebed in de moskeeën massaal betoogd tegen de Baath-dictatuur. Vandaag waren leger en politie massaal aanwezig en bezetten ze pleinen en hoofdstraten met blokkades om de betogingen te ontmoedigen.

Alleszins in de westelijke stad Hama is dat niet gelukt. Daar zouden duizenden mensen bijeengekomen zijn in het centrum van de stad om het ontslag van president Assad te eisen. Hama ligt in Syrië erg gevoelig omdat daar in 1982 duizenden burgers zijn gedood toen het leger er een opstand van de Moslimbroeders neersloeg.

Ook in enkele wijken van de hoofdstad Damascus en in het Koerdische gebied in het noordoosten van Syrië worden betogingen gemeld.

Over andere steden is voorlopig nog niets bekend. De havenstad Banias en Deraa in het zuiden zijn nog altijd omsingeld door tanks, net als Homs. Militairen houden er huiszoekingen en pakken er nog altijd mensen op. In Homs heeft het leger woensdag met artillerie woonwijken beschoten.

VN spreekt over 850 doden

Intussen heeft de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties gezegd dat het aantal van 850 doden sinds het begin van de opstand geloofwaardig is. De oppositie had dat aantal eerder bekendgemaakt.

De VN wil zo snel mogelijk een onderzoek ter plaatse voeren, maar wacht nog altijd op de toestemming van het Syrische regime. De organisatie is vooral boos over het beschieten van woonwijken in Homs eerder deze week.

Intussen zijn er ook berichten dat enkele honderden Syriërs hun land ontvlucht zijn naar het noorden van Libanon.