En de koning, hij praatte voort

Koning Albert heeft vandaag zijn gesprekken met de verschillende partijvoorzitters voortgezet. Hij praatte met Charles Michel (MR), Alexander De Croo (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH). De vorst onderneemt geen stappen tot hij alle betrokken partijvoorzitters heeft gezien.

334 dagen na de verkiezingen heeft ons land nog steeds geen regering. Onderhandelaar Wouter Beke gooide gisteren ontgoocheld de handdoek in de ring omdat de voorbije dagen was gebleken dat de twee tenoren, Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) geen overeenstemming vonden over hoe het nu verder moest ná Beke.

Volgens Beke zijn er wel genoeg "bouwstenen" voor een stabiel akkoord, maar Di Rupo en De Wever verschillen vooral over de samenstelling van een toekomstige ploeg. De PS-voorzitter wil voort onderhandelen met 9 partijen, voor de N-VA is zoiets onbespreekbaar.

Beke stelde dan maar zijn eindrapport voor, vroeg aan de koning om hem van zijn opdracht te ontlasten, maar die ging daar niet op in. De vorst wil eerst de betrokken partijvoorzitters zien vooraleer hij verdere stappen onderneemt. Gisteren kwamen na Beke ook De Wever en Di Rupo al langs.

Overigens moet een antwoord vandaag nog niet worden verwacht. Zowel Caroline Gennez (SP.A) als Jean-Michel Javaux (Ecolo) worden immers pas maandag verwacht. Tot zo lang houdt de koning zijn antwoord in beraad.