Experimenteel vliegtuig landt op Brussels Airport

De Solar Impulse, een Zwitsers vliegtuig dat vliegt op zonne-energie, is vanavond geland op Brussels Airport. Het gaat om de eerste internationale vlucht van het experimentele toestel.

Het toestel was vanmorgen opgestegen vanop het vliegveld van Payerne, in Zwitserland. De Solar Impulse is 21,85 meter lang en heeft een spanwijdte van 63,40 meter (dat is ongeveer evenveel als een Airbus A340). Het toestel bereikt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur en vliegt op een hoogte van 2.500 à 3.500 meter. De zonne-energie van het vliegtuig wordt opgeslagen in een 12.000-tal fotovoltaïsche cellen op de vleugels. Die cellen drijven de vier vliegtuigmotoren aan, die elk een vermogen van 10 pk hebben.

Het toestel landde iets na halftien op de dwarse landingspiste van Brussels Airport en werd bij de landing geëscorteerd door twee fietsers. "Dit is prachtig", zei Bertrand Piccard, de man die de Solar Impulse heeft ontworpen. "Met deze vlucht willen we de politieke beleidsmakers aanmoedigen om een meer ambitieuze energiepolitiek te voeren."

De Solar Impulse blijft nog een aantal dagen op de Brusselse luchthaven staan. Van 23 tot 29 mei zal het er uitgebreid worden voorgesteld. Daarna vliegt het naar Parijs voor het Internationale Luchtvaartsalon van Le Bourget.

Payerne-Brussel is de eerste internationale vlucht van de Solar Impulse. In juli 2010 bewezen de constructeurs al dat het vliegtuig meer dan 24 uur in de lucht kon blijven, enkel aangedreven door zonne-energie die het de dag voordien had opgeslagen in de batterij.

Honderden nieuwsgierigen en vliegtuigliefhebbers hadden zich opgesteld in de buurt van Brussels Airport om de Solar Impulse te zien landen. 

Op de tarmac van de luchthaven waren er enkele tientallen eregasten, onder wie ook prins Filip. De kroonprins volgde het laatste halfuur van de vlucht vanuit een helikopter.