Film over dood van Diana veroorzaakt ophef

In Cannes is er ophef ontstaan rond een film over de dood van prinses Diana, de eerste vrouw van de Britse kroonprins Charles. De documentaire "Unlawful killing" wil aantonen dat de dood van prinses Diana geen ongeluk was, maar opgezet spel. Regisseur Keith Allen verdedigde zijn film tijdens een verhitte persconferentie.

Diana stierf in 1997 bij een verkeersongeluk in een tunnel in Parijs samen met haar minnaar Dodi al-Fayed. De vader van Dodi al-Fayed, zakenman Mohamed al-Fayed, heeft altijd beweerd dat het koppel gedood werd in opdracht van de echtgenoot van Queen Elizabeth, Prince Philip. Het Britse koningshuis zou zo hebben willen vermijden dat Diana met een moslim zou trouwen.

Onderzoek in Frankrijk en Groot-Brittannië wees echter uit dat de dood van Diana en Dodi een tragisch ongeval was veroorzaakt door een chauffeur die te snel reed en dronken was.

Regisseur Keith Allen wil met zijn documentaire aantonen dat niets is wat het lijkt. "Ik wilde geen sensationele film maken. Ik denk dat het een forensische analyse is van een Britse rechtszaak die enkele dingen onthult die geen steek houden", zegt hij. Hij vindt ook dat de Britse pers er niet in geslaagd is om op een degelijke manier over het proces te berichten, doordat die indirect onder druk stond van de koninklijke familie.

Allen kreeg kritiek in Cannes omdat hij nergens duidelijk maakt dat de film geheel bekostigd werd door Al-Fayed. "Hij stak er geld in, omdat niemand anders wilde", zegt Allen. "Mocht ik het geld ergens anders kunnen krijgen hebben, zou ik dat gedaan hebben." Mohammed al-Fayed woonde de voorstelling van de film niet bij.

Volgens Ward Verrijcken, die de persvoorstelling bijwoonde, vertelt de documentaire nauwelijks iets nieuws. Er gingen geruchten de ronde dat er onuitgegeven geluidsfragmenten in de film zouden zitten en een foto van een stervende Diana, maar dat bleek niet het geval te zijn. De film kan bovendien de complottheorie niet hardmaken en blijft steken in een "we zullen het uiteindelijk nooit weten."