Keek Osama misschien stiekem naar "Thuis"?

Enkele dagen na de dood van Osama bin Laden gaf het Pentagon videobeelden vrij die buitgemaakt waren in zijn schuiloord in Pakistan. Op een van de video’s was te zien hoe Bin Laden naar zichzelf keek op televisie, de afstandsbediening in de hand. Of ging het om “gemanipuleerde beelden” om aan te tonen hoe zelfvoldaan bin Laden wel was? Computernerd Tom Scott ging aan het werk en laat iedereen nu zelf beslissen waar Osama voor zijn dood zoal naar keek. "Maar", zegt hij, "dit is misschien wel het meest smakeloze dat ik ooit gemaakt heb".

Scott, die in Londen woont, nam een foto van de vrijgegeven beelden, waarop Osama naar zijn tv-toestel kijkt. Door een YouTubelink in te voegen kan iedereen zelf de tv-beelden bepalen. Zo lijkt het dat hij naar iets anders kijkt dan naar zichzelf.

De website werd al snel een van de drukst bezochte in de VS en vond daardoor ook nationale en internationale weerklank. Iets wat Scott wel wist te waarderen. Zo bedankte hij CNN om het succes van zijn website op zijn homepage te zetten, maar aan de andere kant vroeg hij zich Twittergewijs af "of er dan geen ander nieuws is om te brengen".

Time Magazine noemde de site van Scott “een eenvoudig voorbeeld van genialiteit en, zoals alle wonderen die het internet te bieden heeft, is de beste troef van de site zijn aantrekkingskracht bij de gebruikers”.

En dus keek Bin Laden misschien toch niet naar zichzelf, maar naar een lallende Michel Daerden in het parlement, of naar de afgang van Kate Ryan op het Songfestival , of naar de parkeerperikelen van Eugène? Of misschien gewoon naar een aflevering van “Thuis”? U kunt het hier zelf bepalen.

lees ook