Kwart van Belgen rijdt en belt met gsm in de hand

Eén op de vier Belgen rijdt en belt met de gsm in de hand. Dat blijkt uit een peiling van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het BIVV start met een nieuwe campagne om bellen achter het stuur te ontraden.

Uit een nieuwe peiling van het BIVV blijkt dat handenvrij bellen achter het stuur nog niet volledig ingeburgerd is. 26 procent van de automobilisten telefoneert dagelijks achter het stuur zonder handenvrije kit. 24 procent van de bevraagden leest zelfs sms'jes tijdens het rijden, 16 procent verstuurt er. In totaal gebruikt 53 procent van de bestuurders elke dag zijn gsm in de auto, met of zonder handenvrije kit. Het risico op een ongeval is voor bellende bestuurders twee tot negen maal hoger.

Slechts 29,5 procent van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit. Dat betekent nog niet dat die personen de kit effectief gebruiken. Volgens de peiling maakt slechts 61 procent van de bezitters van zo'n kit er systematisch gebruik van.

"Het besturen van een voertuig vereist een zeer grote concentratie. De minste onoplettendheid kan een ernstig ongeval tot gevolg hebben. Een bestuurder kan zich namelijk niet concentreren op twee taken tegelijk. De aandacht voor de persoon aan de andere kant van de lijn haalt het op het sturen", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in een reactie op de resultaten van de peiling.

Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, lanceren Etienne Schouppe en het BIVV een nieuwe campagne, in samenwerking met de vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en Mercator-verzekeringen. De campagne wordt vanaf vandaag via radiospotjes en krantenadvertenties gepromoot.