Leterme pareert N-VA-kritiek op lopende zaken

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) is de kritiek op de regering van lopende zaken beu. "N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de kans om het anders te doen", zegt hij in "Terzake". "Maar er moet inderdaad snel een nieuwe regering komen."

De Wever was hard voor de regeringen die aan het roer stonden voor zijn verkiezingsoverwinning op 13 juni 2010. "Al jaren wordt dit land niet meer bestuurd. Ook al krijgen we nu weer even een goed-nieuws-show over de conjunctuur, er gebeurt niets en langzaam gaat alles verder achteruit", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"Ik wacht nog steeds op iets van Bart De Wever", reageert Leterme vanavond in "Terzake". "Hij heeft de kans om andere dingen te doen. Het initiatief ligt al bijna een jaar bij hem", al wil Leterme niet zeggen dat hij De Wever verantwoordelijk acht voor de impasse.

"De Wever zegt dat alles verkeerd is in ons land, ondanks de positieve rapporten van internationale instellingen, van mensen die toch ook iets kennen van economie. Als de regering van lopende zaken de schuld moet krijgen van alles wat fout loopt, dan mogen we ook de verdiensten van wat goed is op ons palmares schrijven."

"Dat belet natuurlijk niet dat we hervormingen moeten doorvoeren en daar klopt het dat een regering van lopende zaken niet het juiste instrument is. Daarom moet er zo snel mogelijk een nieuwe regering komen, ook al klinkt dat ondertussen cynisch."

Meest gelezen