Mutoh kondigt 124 ontslagen aan in Oostende

De Japanse printerfabrikant Mutoh wil in zijn Oostendse vestiging 74 bedienden en 50 arbeiders ontslaan vanwege een herstructurering. Dat heeft de directie van het bedrijf aangekondigd. Er blijven dan nog 45 werknemers over.

Het bedrijf zal zijn productie centraliseren in Japan, zegt Marc Vandenberghe van de christelijke vakbond. De lokale directie heeft volgens de vakbonden beloofd de Japanse leiding te overtuigen om het plan te herzien.

Bij Mutoh in Oostende worden hoogtechnologische apparaten gemaakt zoals grote printers en snijmachines. "Uit de cijfers blijkt dat 40 procent van de omzet in Oostende wordt gerealiseerd en dat er noch een probleem is met de productiviteit noch met de loonkosten", zegt Vandenberghe. "In Oostende zou alleen een afdeling voor research, verkoop en ondersteuning blijven. Die kan volgens de plannen nog aan 45 personen werk verschaffen."

De vakbond is niet verrast dat er een herstructurering komt. Maar volgens Vandenberghe is ze net als de directie geschrokken van de omvang. "We gaan dinsdag de informatie- en consultatieronde van de wet-Renault opstarten", zegt hij. "We hopen daarbij de Japanse leiding te overtuigen om haar plannen bij te sturen. Ook de lokale directie in Oostende zou nog enkele mogelijkheden uitwerken."