Oegandese antihomowet op lange baan geschoven

In Oeganda heeft het huidige parlement niet gestemd over de controversiële antihomowet, die de doodstraf wil invoeren voor homoseksuele handelingen. De indiener van het voorstel wil de zaak in het nieuw verkozen parlement weer ter sprake brengen, maar daarvoor moet een hele procedure worden overgedaan.

Volgens huidig parlementsvoorzitter Edward Ssekandi Kiwanuk had het huidige parlement geen tijd meer om het wetsvoorstel te behandelen. De indiener van het wetsvoorstel wil de hele zaak ter sprake brengen in het nieuw verkozen parlement, maar dat kan nog een hele tijd duren. Volgens sommige parlementsleden is de wet niet door het huidige parlement geraakt omdat president Yoweri Museveni er geen voorstander van was en omdat er hevig internationaal protest tegen was.

Avaaz, een organisatie die campagnes organiseert op het internet, is dan ook blij dat de controversiële wet het niet heeft gehaald. "Dit is een overwinning voor alle Oegandezen en voor al wie de mensenrechten hoog in het vaandel voert", reageert Avaaz. "Deze verwerpelijke wet is een kwestie van leven of dood voor homoseksuele Oegandezen en zou de vervolging van vrienden van Avaaz hebben mogelijk gemaakt."

In Oeganda is homoseksueliteit bij wet verboden.Volgens president Museveni gaat het om on-Afrikaans en onchristelijk gedrag. Desondanks zijn er enkele organisaties die ijveren voor meet homorechten in het land, maar in januari werd activist David Kato vermoord nadat hij was geout in een krant.