Ron Paul wil president van de VS worden

In de Verenigde Staten heeft het Republikeinse Congreslid Ron Paul zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar aangekondigd. Paul is een buitenbeentje in zijn eigen partij.

Ron Paul deed zijn aankondiging in een interview met de tv-zender ABC. Hij vindt dat hij nu kans maakt op het Witte Huis omdat veel mensen de ideeën aanhangen die hij al dertig jaar verkondigt.

De 75-jarige Texaanse politicus was eerder al onafhankelijk kandidaat in '88 en twee jaar geleden dong hij zonder veel succes naar de nominatie van de Republikeinse partij. Paul is na de conservatief Newt Gingrich de tweede bekende Republikein die het wil opnemen tegen huidig president, de Democraat Barack Obama.

Paul is een buitenbeentje in de Amerikaanse politiek en ook binnen de Republikeinse partij liggen zijn uitgesproken ideeën moeilijk. Zo is hij voorstander van het homohuwelijk en de legalisering van drugs en is hij tegen de doodstraf.

Internationaal wil hij de Amerikaanse troepen terugtrekken en de Verenigde Staten uit de Verenigde Naties en andere internationale organisaties halen. Paul ontkent evenwel isolationist te zijn en noemt zichzelf non-interventionist.