VS-gezant Midden-Oosten geeft er de brui aan

De speciale gezant van de Verenigde Staten George Mitchell heeft zijn ontslag ingediend. De 77-jarige Mitchell kon geen doorbraak verkrijgen in de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. De ogen zijn nu gericht op president Barack Obama, die volgende week een nieuw Midden-Oostenbeleid zal aankondigen.

Mitchell was vroeger senator in de VS en hij scoorde internationaal aanzien toen hij als bemiddelaar het vredesakkoord in Noord-Ierland kon voorbereiden in 1998.

Begin 2009, bij het aantreden van president Barack Obama, werd Mitchell tot speciale gezant voor het Midden-Oosten benoemd. Even leek hij succes te boeken. Begin 2010 kondigde Israël een bouwstop aan op de Westelijke Jordaanoever. Die geste moest de Palestijnen ertoe aanzetten om rond de tafel te gaan zitten.

Begin september 2010 waren er dan enkele gesprekken tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas (archieffoto). Maar al snel stokten de gesprekken, toen Israël eind september opnieuw begon met de bouw van nederzettingen.De inspanningen van de VS en van Mitchell in het bijzonder, bleken een maat voor niets geweest.

Mitchell stapt nu op om persoonlijke redenen. Maar volgende week vrijdag komt Netanyahu op bezoek op het Witte Huis. Dat kondigde vandaag ook aan dat Barack Obama donderdag een toespraak zal geven over het Midden-Oostenbeleid van de VS. Daar wordt nu met spanning naar uitgekeken. Obama zal het hebben over de omwentelingen in de Arabische wereld, over het conflict tussen Israël en de Palestijnen en over "de wereld na Osama bin Laden".