"De liedjes gespeeld die ik wilde spelen"

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan ontkent in een boodschap op zijn website dat de Chinese autoriteiten zijn recente optredens in het land hebben gecensureerd. Ook de bewering dat de twee Chinese concerten vooral westerse expats lokten, klopt niet, zegt hij.
Bob Dylan tijdens zijn concert in Peking op 6 april

Dylan speelde in april voor het eerst in China. Op de setlist ontbraken klassieke protestsongs als "Blowin' in the wind" en "The times they are a-changing" en dat voedde geruchten dat het communistische regime de concerten had gecensureerd.

Niets van aan, zegt de Amerikaanse zanger nu op zijn website. Volgens hem hebben de Chinezen weliswaar op voorhand een lijst van nummers opgevraagd die hij zou willen spelen, "maar niemand heeft er iets over gezegd en we hebben de songs gespeeld die we wilden spelen".

Dylan, die binnenkort zeventig wordt, ontkent voorts dat de twee Chinese concerten weinig volk op de been brachten en vooral westerse expats lokten. Hij schrijft dat 12.000 van de 13.000 tickets verkocht werden en dat het publiek vooral bestond uit Chinese jongeren. Naar eigen zeggen koos hij mee daarom voor recent werk en liet hij grote klassiekers uit de jaren 60 en 70 links liggen. "Die zouden ze toch niet gekend hebben."