"Het strafste moet nog komen op het Songfestival"

De Fortuna Düsseldorf Arena vult zich vanavond een laatste keer met Songfestivalfans, en dat voor de finale. De puntentelling belooft spannend te worden, want er is niet echt één gedoodverfde winnaar. Er zijn gewoon een pak favorieten. Ierland (de tweeling), Estland (het rockefellermeisje) en Azerbeidzjan (het koppel) maken kans, maar het is ook afwachten wat de Grote Vijf gaan presteren en die hebben nog niet in hun kaarten laten kijken. Frankrijk en Duitsland zijn alvast sterke concurrenten.

Vorig jaar won de 19-jarige Lena voor Duitsland. Zij won afgetekend met 246 punten (76 meer dan zilveren medaillewinnaar Turkije). In 2009 won de Noorse Alexander Rybak met de grootste voorsprong ooit: Rybak kreeg 387 punten, terwijl -de tweede- IJsland er "slechts" 218 sprokkelde.

Maar dit jaar zijn er een pak meer potentiële winnaars, zijn ze aan elkaar gewaagd en is het dus koffiedik kijken. Azerbeidzjan blonk uit in de eerste halve finale. Het duo Ell en Nikki bracht met "Running scared" een liefdesnummer dat in de lijn van Keane en Escobar lag.

Ook Songfestivalcommentator voor Eén Sven Pichal plaatst Azerbeidzjan in zijn top 5. "Het is een heel goed gemaakt nummer, maar het duo zal moeten opletten. In de halve finale hebben ze vals gezongen", vindt hij.

Pichal gokt ook op Sjonni's Friends uit de eerste halve finale: "De groep uit IJsland brengt een écht liedje met échte instrumenten. Het publiek zal niet alleen stemmen voor het tragische verhaal erachter (zanger achter het nummer overleed nog voor de nationale preselectie, red.)."

Volgt de Ierse tweeling Eimar Quinn op ?

In de tweede halve finale sprongen de Estse Getter Jaani en de geblondeerde Ierse tweeling er voor veel kenners uit. Jaani zingt vrolijk over een verzonnen straat in New York en loopt ook rond in een straat. Ze staat zelfzeker op het podium. Peter Van de Veire van MNM vergelijkt haar graag met Katy Perry.

De Ierse tweeling Jedward valt gewoon op: ze hebben een blonde kuif, dragen enorme epauletten in rode jassen en springen zomaar rond. "Hun nummer "Lipstick" is een leuk popdeuntje. Het zou me niet verbazen als ze tijdens de finale nog gekker gaan doen", ziet Pichal het.

De broers John en Edward Grimes hebben een "X factor"-verleden en waren misschien vocaal niet de sterkste in de talentenjacht, ze konden het publiek met hun kwajongensstreken wel overtuigen te sms'en. En dat is net nodig voor een Songfestivaloverwinning.

Als Ierland wint, verstevigt het land alleen maar zijn record: geen enkel ander land won al zeven keer de liedjeswedstrijd. Jedward zou met een achtste keer Eimear "The voice" Quinn opvolgen.

De Grote Vijf en de langverhoopte terugkeer

Terwijl de andere halvefinalisten al een keer opgetreden hebben, zijn de Grote Vijf (Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale) vanavond voor het eerst aan de beurt. En er zouden kanonnen tussen zitten. Duitsland probeert het opnieuw met Lena en behoort voor Pichal tot een van de favorieten.

"Lena brengt iets héél anders dan de andere kandidaten. "Taken by a stranger" is een Björk-achtige song. Het gastland krijgt sowieso al meer punten", stelt Pichal. Lena kan dus voor het tweede jaar op rij winnen, maar daar ligt ze zelf niet wakker van: "Winnen is voor mij van geen enkel belang. Ik wil me alleen maar rotamuseren."

Italië stuurt de 29-jarige Raphael Gualazzi. De druk bij hem is groot, want Italië maakt na 13 jaar zijn grote comeback op het Songfestival. Het land nam al 36 keer deel, won twee keer en eindigde slechts tien keer niet in de top 10. Maar of Gualazzi met zijn "Madness of love", een nummer in het Italiaans én Engels, aan de piano dat mooie palmares kan voortzetten, is de vraag.

Frankrijk zal in de kijker lopen met de tenor Amaury Vassili en een rustpunt vormen tussen het andere Songfestivalgeweld door. Kenners zagen tot vóór de halve finales Vassili als de topfavoriet. Het Verenigd Koninkrijk zet als geheim wapen Blue in, de volwassen geworden boysband die in het verleden hits had met "All rise" en "Sorry seems to be the hardest word". Maar Pichal wordt niet wild van Blue. "Ze hebben te lang in de fitness gehangen", luidt het.