"Onbegrijpelijk dat niemand aan alarmbel trok"

Pleegzorg Vlaanderen vindt het onbegrijpelijk dat een vrouw uit Duffel jarenlang haar pleegdochter heeft kunnen mishandelen zonder dat iemand ooit aan de alarmbel trok. De vrouw en haar partner hongerden jarenlang hun pleegdochter uit en stelden haar bloot aan geweld en vernederingen. Het meisje is intussen 21.

Het meisje werd op haar derde ondergebracht bij de pleegmoeder. Pas toen ze 14 was, merkte de pleegdienst dat het meisje zich niet goed voelde in het gezin. Het duurde nog drie jaar voordat de gruwelijke waarheid naar boven kwam. Het meisje moest van haar derde tot haar dertiende op de grond slapen, kreeg uitsluitend vervallen en beschimmeld voedsel en mocht zich alleen wassen met ijskoud water.

"Het is een verhaal om kippenvel van te krijgen", zegt Gerda Moeneclaey, voorzitter van Pleegzorg Vlaanderen. De organisatie  weet nog niet welke van de 24 pleegdiensten in dit geval verantwoordelijk was voor de plaatsing. Wel staat vast dat het kind officieel geplaatst werd, dus ofwel door de jeugdrechter, ofwel door het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg (CBJ).

Moeneclaey wijst erop dat pleeggezinnen begeleid worden. "Minstens een keer per maand komt iemand van de pleegdienst langs, soms zelfs wekelijks. Het gaat echt om begeleiding op maat." Daarnaast moet de consulent van de jeugdrechtbank of het CBJ ook om de zes maanden contact opnemen. Bovendien praten die begeleiders ook met het kind alleen."

Gisteren begon in Mechelen de rechtszaak tegen de pleegmoeder en haar toenmalige vriend. Ze riskeren respectievelijk 3 en 1 jaar cel.