Belgian Pride lokt 45.000 deelnemers

Op de Anspachlaan in Brussel zijn er 45.000 mensen opgedaagd voor de Belgian Pride. Volgens de politie waren er geen noemenswaardige incidenten. De organisatie is tevreden over de "optimale stemming".

De Belgian Pride staat dit jaar in het teken van de internationale solidariteit, onder andere met de Arabische landen, waar nu geijverd wordt voor meer democratie. "Holebi's zijn hier niet alleen om te feesten, maar hebben ook de serieux om solidair te zijn met de rest van de wereld", zegt Jochen van der Worp van het Regenbooghuis.

De zestiende editie is daarom vanmiddag gestart met een minuut stilte. In de wereld heeft niet iedereen de kans om zijn seksualiteit op dezelfde manier te uiten als in België.

"We willen ermee aantonen dat de situatie er niet overal zo rooskleurig uitziet als in België, waar we gepriviligeerd zijn", zegt Van der Worp. Hij verwijst daarmee onder meer naar Oeganda, waar een wet op stapel staat die homoseksualiteit strafbaar maakt.

Vorig jaar trok de Gay Pride 35.000 belangstellenden. Traditioneel hebben ook verschillende politieke partijen een afvaardiging gestuurd.