Cicades roeren flink de trom na 13 jaar

In een aantal Amerikaanse staten is overdag een oorverdovend geluid te horen, alsof iemand op volle kracht een bosmaaier laat draaien. De boosdoeners zijn de 13-jaar-cicades, insecten die om de 13 jaar uit de grond komen.

De cicades leven 13 jaar als nimf onder de grond en komen dan naar boven. Ze verpoppen zich op een boom en kruipen dan de bomen in waar de mannetjes volledig uit de bol gaan.

De mannetjes hebben hun naam immers niet gestolen, cicade is afgeleid van het Latijnse cicada wat zoemer betekent, en ze maken een flink lawaai om de vrouwtjes te lokken. Daarbij halen de Amerikaanse soorten wel 100 dB, zowat de menselijke pijngrens. Een troost hebben de inwoners wel, rond 19 uur stoppen de cicades hun concert.

Na enkele maanden leggen de vrouwtjes hun eitjes en sterven de volwassen exemplaren. De larven kruipen opnieuw de grond in, waar ze zich voeden met plantensappen en wachten daar 13 jaar alvorens opnieuw naar boven te komen.

In Amerika leven ook cicades die eens in de 17 jaar naar boven komen maar die laten nog op zich wachten tot 2017. Er zijn ook soorten met een jaarlijkse cyclus  en soorten waarvan de larven enkele jaren onder de grond blijven. Ook in ons land leven er cicaden maar die zijn meestal klein en onopvallend. Het meest bekend zijn wellicht de schuimcicades of schuimbeestjes die hun eitjes leggen in een schuimnest op een plant dat lijkt op spuug.

lees ook