Ell en Nikki winnen het 56e Songfestival

Het duo Ell en Nikki uit Azerbeidzjan heeft de 56e editie van het Songfestival in Düsseldorf gewonnen. Ze deden dat met het liefdesnummer "Running scared". Het werd een erg spannende puntentelling: de top 3 wisselde constant. Op een tweede plaats is uiteindelijk Italië gestrand. Het land nam voor het eerst in 13 jaar opnieuw deel.

Azerbeidzjan was een van de grote favorieten in de eerste halve finale. Het duo Ell en Nikki bracht het liefdesnummer "Running scared" als koppel, maar de twee zijn dat niet in het echt.

"Ik ben de gelukkigste man ter wereld", reageerde een ontroerde Ell. De 9 jaar oudere Nikki kon enkel maar "thank you" stamelen. "De sierlijkste inzending heeft gewonnen", vindt Eén-commentator André Vermeulen.

Azerbeidzjan nam vier jaar geleden voor de eerste keer deel aan het Songfestival en zwoer binnen de vijf jaar de liedjeswedstrijd te winnen. Dat is nu ook gebeurd. Volgend jaar vindt het Songfestival dus waarschijnlijk plaats in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Italië maakt een geweldige comeback

De puntentelling verliep erg chaotisch want de 12 punten (de hoogste score) werden kriskras door elkaar uitgedeeld. Het was lange tijd niet duidelijk wie zou winnen of in de top 3 zou zitten.

Italië -lange tijd in de middenmoot- strandde bij de laatste punten op een tweede plaats. Het land maakte na 13 jaar zijn comeback met de jazzartiest Raphael Gualazzi (foto). De druk op hem om het mooie palmares van Italië voort te zetten, was groot. Italië nam immers aan 36 edities deel en eindigde slechts 10 keer niet in de top 10.

Gualazzi bracht in een gestreept pak feilloos "Madness of love" aan de piano. Over het nummer waren twijfels want de 29-jarige zanger koos ervoor in het Italiaans en het Engels te zingen. Die twijfels blijken achteraf ongegrond.

Zweden vervolledigt met "Popular" van Eric Saade de top 3. Saade was een van de favorieten. De knappe jongen had een uptemponummer en een opvallende act: hij liet zich opsluiten in een glazen kooi en brak het glas. De act bezorgde Saade heel wat stress, want het breken van het glas was tijdens de repetities niet altijd even vlot verlopen.

Scorebord van de finale

1. Azerbeidzjan: 221 punten          
2. Italië: 189 punten                
3. Zweden: 185 punten

4. Oekraïne: 159 punten              
5. Denemarken: 134 punten            
6. Bosnië & Herzegovina: 125 punten  
7. Griekenland: 120 punten           
8. Ierland: 119 punten               
9. Georgië: 110 punten               
10. Duitsland: 107 punten
11. Verenigd Koninkrijk: 100 punten  
12. Moldavië: 97 punten              
13. Slovenië: 96 punten                
14. Servië: 85 punten
15. Frankrijk: 82 punten  
16. Rusland: 77 punten    
17. Roemenië: 77 punten   
18. Oostenrijk: 64 punten 
19. Litouwen: 63 punten   
20. IJsland: 61 punten    
21. Finland: 57 punten    
22. Hongarije: 53 punten  
23. Spanje: 50 punten     
24. Estland: 44 punten    
25. Zwitserland: 19 punten

Aan welke landen gaf België punten ?

Frankrijk 12 punten                   
Roemenië 10 punten                    
Griekenland 8 punten                  
Ierland 7 punten                      
Italië 6 punten                       
Duitsland 5 punten                    
Zweden 4 punten                       
Azerbeidzjan 3 punten                 
Estland 2 punten                      
Moldavië 1 punt                       
                                      
België heeft net de finale van het Songfestival gemist. Witloof Bay kreeg 53 punten en eindigde daarmee als 11e in de 2e halve finale. Moldavië ging met 1 punt meer wel door naar de finale. De 3J's van Nederland waren de rode lantaarn in de 2e halve finale. De 1e plek was voor Eric Saade en Zweden.

Opvallend is ook dat de 1e halve finale niet gewonnen werd door de songfestivalwinnaar. Azerbeidzjan eindigde op de 2e plaats, na Griekenland dat in de grote finale op een 7e plek strandde.

Ongewone genres en vooral hard opvallen

Naast de portie jazz van Italië bracht Frankrijk voor het Songfestival ook een ongewoon genre: opera. Amaury Vassili, de klassiek geschoolde tenor, bracht vol overtuiging "Sognu" (wat "ik droom" betekent). Hij kon op een stevig applaus rekenen en liet het zich welgevallen. Het mocht helaas niet baten, want hij eindigde op een 15e plaats.

Opvallen was vanavond opnieuw de boodschap, en dat werd soms beloond met een top 10-plaats. Mika Newton uit Oekraïne haalde een vierde stek, maar volgens kenners niet voor haar lied "Angel". De zangeres met vleugels op de schouders had een zandkunstenares mee op het podium. Zij maakte tekeningen die op het grote scherm werden geprojecteerd.

De gekke tweeling uit Ierland slaagde er ook in om op 8 te eindigen. Jedward tuimelde over het podium op de tonen van het catchy deuntje "Lipstick". Door hun blonde vetkuif, hun enorme epauletten in rode jassen en acrobatische sprongen, wisten ze hun slechte zangprestatie te camoufleren.

Lena, die vorig jaar voor Duitsland won met "Satellite", haalde met haar Björkachtige "Taken by a stranger" een 10e plaats. De volwassen geworden boysband Blue wist de eer van het Verenigd Koninkrijk te herstellen op nummer 11. Vorig jaar was het land allerlaatste en dat zat hoog.

Meest gelezen