Japan sluit de kerncentrale van Hamaoka

In de kerncentrale van Hamaoka in het westen van Japan is vandaag de productie stopgezet. De regering had de sluiting van de centrale gevraagd omdat er een grote kans bestaat dat de regio de komende decennia wordt getroffen door een zware aardbeving.

Met reactor 5 is vandaag de laatste van de vijf reactoren van de centrale stopgezet. Volgens woordvoerder Hiroaki Oobayashi van Chubu Electric loopt de procedure zoals gepland. Reactor 4 was vrijdag op non-actief gezet. Reactor 3 was eerder al stopgezet voor nazicht en de reactoren 1 en 2 zijn sinds 2009 niet meer in gebruik.

Vorige week had de Japanse premier Naoto Kan aan de operator gevraagd om de centrale van Hamaoka om veiligheidsredenen buiten werking te stellen. De premier verwees naar seismologisch onderzoek dat aangeeft dat er een kans van 87 procent bestaat dat de regio binnen dertig jaar getroffen wordt door een aardbeving met een kracht van 8.0 of hoger op de schaal van Richter.

Officieel is de stopzetting van de reactoren 3, 4 en 5 niet definitief. Chubu Electric, dat het centrum van Japan van stroom voorziet, gaat gedurende de opschorting van de activiteiten een dam bouwen en andere investeringen doen om de beveiliging te verbeteren. Hamaoka is de enige kerncentrale van het bedrijf.

Hamaoka ligt ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Tokio. De centrale ligt in de nabijheid van de strategische vervoersassen tussen de hoofdstad en het economische centrum Kansai.