Martelly legt eed af als president van Haïti

In Haiti heeft de nieuwe president Michel Martelly de eed afgelegd. De 50-jarige Martelly is een bekende showbizzfiguur. Bij zijn eedaflegging beloofde hij "Haïti te veranderen".

Zanger Michel Martelly, ook bekend onder zijn artiestennaam "Sweet Mickey", is officieel de 56e president van Haïti.

Hij komt aan het hoofd van één van de armste landen van de wereld. De ceremonie vond plaats in een tijdelijke houten constructie van de VN, in het halfdonker, omdat de stroom was uitgevallen. Het tekent de toestand van zijn land, na de verwoestende aardbeving van januari 2010.

De grootste uidtaging voor Martelly is dan ook de wederopbouw, want honderdduizenden Haïtianen leven nog altijd in tenten. Verder heeft Martelly de bevolking gratis onderwijs beloofd, en ook de strijd tegen cholera is één van zijn prioriteiten. Michel Martelly heeft geen politieke ervaring.