Obama wil olieproductie van VS opvoeren

De Amerikaanse president Barack Obama wil meer olie winnen in Alaska en de Golf van Mexico. Door de hoge olieprijzen wil Obama de binnenlandse productie opvoeren maar dat mag niet ten koste gaan van het milieu, zo zei hij.

In zijn wekelijkse radiotoespraak sneed Obama vandaag de impact van de hoge energieprijzen op Amerikaanse gezinnen aan. Het moet de VS er volgens hem toe aanzetten de binnenlandse productie op te schroeven. "We moeten de veilige en verantwoorde olieproductie in eigen land verhogen", verklaarde hij.

Obama meldde dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht heeft gegeven om voortaan op jaarlijkse basis exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in Alaska's National Petroleum Reserve. Tot dusver werden deze licenties op gezette tijden uitgegeven, maar nooit op jaarlijkse basis.

De president stelde ook voor om de exploratie naar olie in de Atlantische Oceaan te versnellen en meer exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in de Golf van Mexico. Daar vond vorig jaar een enorme milieuramp plaats na een explosie op een boorplatform.

Obama verzekerde dat de toename van de olie-exploratie en -productie niet ten koste zal gaan van het milieu. Ook wil hij naar eigen zeggen blijven inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

De oliewinning in Alaska bedraagt hooguit een procent van de wereldproductie en het is dus zeer de vraag of de binnenlandse productie verhogen, de prijs erg zal beïnvloeden.

Meest gelezen