Osterfestspiele zonder de Berliner Philharmoniker

De wegen van de Osterfestspiele in Salzburg en de Berliner Philharmoniker scheiden. 45 jaar lang waren het festival en het prestigieuze symfonieorkest onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar vanaf 2013 is dat gedaan. Reden van de breuk is het aantal opera-opvoeringen.

De Berliner Philharmoniker eiste om voortaan vier opera-opvoeringen te geven in plaats van de gebruikelijke twee. De Osterfestspiele kon niet ingaan op dat verzoek. Volgend jaar zal het symfonieorkest nog instaan voor twee opvoeringen van "Carmen" van Georges Bizet, geënsceneerd door de Britse choreograaf Aletta Collins.

Voor 2013 moet het festival naar een andere partner zoeken. Dan staat "Parsifal" van Richard Wagner op het programma. Maar aan de bouw van het decor zal nu al begonnen worden. Als Salzburg met de kosten blijft zitten, sluit het festival gerechtelijke stappen niet uit.

De Berliner Philharmoniker heeft zelf al bekendgemaakt open te staan voor een samenwerking met het operahuis van Baden-Baden. De burgemeester van Salzburg, Heinz Schaden, beschuldigt het symfonieorkest alvast van "contractbreuk". "De overstap naar Baden-Baden moet voorbereid zijn", stelt hij.