Pakistan veroordeelt Bin Laden-raid en drones

Het Pakistaanse parlement heeft een resolutie aangenomen die de samenwerking met de Verenigde Staten in vraag stelt. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de raid tegen Osama bin Laden en de Amerikaanse aanvallen met drones, onbemande vliegtuigen, moeten ophouden, zo klinkt het.

De Amerikaanse aanval op Al Qaeda-leider Bin Laden werd besproken in een meer dan 10 uur durende sessie van het parlement. Pakistan werd niet op voorhand ingelicht over de raid en dat veroorzaakte heel wat ophef in het land, nochtans een bondgenoot van de VS.

De Amerikaanse aanval op Bin Laden wordt door het parlement "een schending van de soevereniteit" genoemd. Er wordt ook een onafhankelijk onderzoek gevraagd dat "duidelijk moet maken wie verantwoordelijk is en maatregelen moet voorstellen om een herhaling van een dergelijk incident te vermijden".

Daarnaast vraagt de resolutie de VS om te stoppen met aanvallen met drones op Pakistaans grondgebied. De Amerikanen gebruiken die in de bergachtige gebieden tegen Al Qaeda en de taliban. Aanvallen met zulke onbemande vliegtuigen worden in de tekst nu "onaanvaardbaar" genoemd. Als de Amerikanen er niet mee ophouden, moet de Pakistaanse regering erover nadenken geen doorgang meer te geven aan de bevoorrading voor de NAVO-troepen in Afghanistan, luidt het.

De CIA voert al sinds 2004 drone-aanvallen uit. De voorbije maanden is de inzet van de toestellen een dagelijks weerkerend fenomeen geworden in Pakistan. Ze veroorzaken veel ongenoegen bij de bevolking, omdat er vaak burgerslachtoffers vallen.