VS erkent overgangsraad in Libië niet

De Verenigde Staten erkennen de overgangsraad van de rebellen in Libië niet als wettige regering. Een vertegenwoordiging is wel ontvangen op het Witte Huis. En de Amerikanen noemen hen wel een geloofwaardige en belangrijke gesprekspartner. De rebellen zijn al erkend door Italië en Frankrijk.

Gisteren zond de Libische televisie een geluidsboodschap uit van Khaddafi waarin hij zegt "ergens te leven waar ze mij niet kunnen raken." Zo wil hij komaf maken met de geruchten dat hij gewond zou zijn. In een reactie zegt de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen (foto links) dat het rijk van Khaddafi uit is.

Volgens Rasmussen schiet de NAVO-operatie in Libië goed op. "Het regime van Khaddafi raakt elke dag meer geïsoleerd", aldus Rasmussen. "Zijn einde is nabij." Rasmussen voegde er nog aan toe dat de NAVO de bombardementen blijft volhouden, zolang Khaddafi zijn eigen burgers aanvalt.

Cameraman Eric Fux zit in Tripoli en zegt dat Khaddafi daar nog altijd de steun heeft van de bevolking. "Als je aan mensen op straat vraagt waar kolonel Khaddafi zich bevindt, is het antwoord vaak dat hij in ons hart leeft. Het is wel opmerkelijk dat hij nu enkel in een audioboodschap te horen was en dat we hem zelf niet te zien hebben gekregen. Sommigen leiden daaruit af dat hij misschien toch gewond is geraakt of dat hij zich niet meer in het land bevindt.
 

Meest gelezen