"DSK" niet de eerste keer in nauwe schoentjes

Dominique Strauss-Kahn ("DSK") heeft al een lange politieke carrière achter de rug bij de Franse socialisten wanneer hij in 2007 aan het hoofd komt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarbij kwam de flamboyante advocaat, econoom en politicus al meermaals in nauwe schoentjes terecht.

Strauss-Kahn, een professor economie, sluit zich aan bij de socialisten van de PS in 1976. Tien jaar later wordt hij verkozen en gaat hij in het parlement zitten. Zijn eerste ministerpost krijgt hij in 1991 onder president François Mitterrand. Als minister van Financiën slaagt hij erin de staatsschuld naar beneden te brengen.

De flamboyante telg uit een Frans-Joodse familie valt onder meer op door zijn talenkennis en wordt een invloedrijke figuur binnen de PS. Intussen richt hij ook het advocatenkantoor "DSK consultants" op en trouwt hij met de bekende journaliste Anne Sinclair.

In 1997 wordt hij "superminister" in de regering van eerste minister Lionel Jospin. Hij krijgt de portefeuilles economie, financiën en industrie. Strauss-Kahn toont zich een overtuigd Europeaan en leidt de overgang naar de euro in goede banen. Later verdedigt hij met vuur de Europese grondwet. Op binnenlands vlak voert hij een groot aantal privatiseringen door.

Zijn ministerschap is echter geen lang leven beschoren. Twee jaar later, in 1999, moet hij ontslag nemen omdat hij wordt verdacht van corruptie. Nog eens twee jaar later zal hij worden vrijgesproken. Na de verkiezingsoverwinning van Jacques Chirac en zijn conservatieve UMP in 2002 gaan Strauss-Kahn en de PS in de oppositie. In datzelfde jaar wordt hij beschuldigd van seksuele agressie door de Franse schrijfster Tristane Banon.

De droom van het presidentschap

Strauss-Kahn gooit zich in 2007 in de strijd om presidentskandidaat te worden voor de PS, maar moet de duimen leggen voor Ségolène Royal, die op haar beurt de verkiezingen verliest van Nicolas Sarkozy, kandidaat voor de UMP en de huidige president.

Met de hulp van Sarkozy wordt "DSK" in 2007 directeur-generaal van het IMF, het Internationaal Muntfonds. Een internationale topfunctie bij een instelling die de voorbije jaren een belangrijke rol speelde bij de bestrijding van de financiële crisis. Een jaar later komt zijn positie binnen het fonds echter in het gedrang wanneer uitlekt dat hij een seksuele relatie had met een van zijn directe ondergeschikten. Hij komt er vanaf met verontschuldigingen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar, werd Strauss-Kahn getipt als de grote favoriet voor de socialistische partijnominatie. Meer nog, hij stond in de populariteitspolls helemaal bovenaan, voor Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National en president Sarkozy.

"Strauss-Kahn is heel erg populair. Dat hij op een afstand zit, speelt daarbij een grote rol. Hij is nu topman van het IMF en mag zich niet uitlaten over de Franse politiek, zodus valt hij niet te beschadigen. Hij kan niets fout zeggen en dat werkt eigenlijk in zijn voordeel", aldus correspondent in Frankrijk Frank Renout.