"Ontstellend nieuws dat moet worden geverifieerd"

De aanklacht voor aanranding tegen de prominente Franse politicus en econoom Dominique Strauss-Kahn maakt heel wat reacties los. Niet in het minst in Frankrijk zelf, waar hij getipt werd als de socialistische uitdager van president Nicolas Sarkozy bij de verkiezingen volgend jaar.
Ségolène Royal (PS)

Ségolène Royal, kandidate voor de PS bij de Franse presidentsverkiezingen van 2007, noemt de beschuldiging "ontstellend nieuws". Een en ander dient wel nog "geverifieerd" te worden, aldus Royal, die opnieuw een gooi zal doen naar de socialistische kandidatuur bij de verkiezingen. Voor haar is Strauss-Kahn dus een concurrent voor de partijnominatie.

"Strauss-Kahn heeft zoals elke burger recht op het vermoeden van onschuld zolang de feiten niet bewezen zijn. Mijn gedachten gaan momenteel uit naar zijn familie, zijn verwanten en ook naar de man zelf", aldus Royal, die nog niet wilde reageren op de mogelijke gevolgen van de zaak voor de binnenlandse politiek. Ze riep op om hem "niet te hardnekkig op de huid te zitten zolang hij nog niet de kans heeft gehad om zich te verdedigen".

Martine Aubry (foto), de voorzitster van de Franse socialistische partij, heeft het nieuws over de aanklacht ervaren als een "donderslag". "Ik ben, net als iedereen, stomverbaasd", aldus Aubry. "Ik roep iedereen op om het vermoeden van onschuld te respecteren. De socialisten vraag ik natuurlijk om verenigd en verantwoordelijk te blijven."

François Hollande, die samen met Royal en Aubry gezien wordt als een van de kanshebbers om socialistisch presidentskandidaat te worden, is "geschokt" en vraagt om terughoudendheid. "Er is een aanklacht, maar nog geen bewijs van schuld. Dit komt niet overeen met de man die ik ken."

"Definitief in diskrediet gebracht"

Volgens Marine Le Pen, de voorzitster van het extreemrechtse Front National, ligt Strauss-Kahn nu uit de race voor het presidentschap. "De feiten die Strauss-Kahn verweten worden, zijn -als ze bevestigd worden- zeer ernstig. Zijn kandidatuur voor de hoogste functie van de staat is definitief in diskrediet gebracht."

Le Pen wijst erop dat dit niet de eerste keer is dat er berichten komen over Strauss-Kahns "onaangepaste" omgang met vrouwen. "Ik ben er zelf mee in aanraking gekomen toen hij zich tijdens een debat extreem ongepast uitliet", zegt ze zonder verdere verduidelijking.

"Verschrikkelijk voor het imago van Frankrijk"

François Bayrou van de centrumpartij MoDem vindt de hele zaak "verbazend, zeer zorgwekkend en verontrustend". "Als dit waar blijkt, is dat vernederend voor alle vrouwen en verschrikkelijk voor het imago van Frankrijk."

Pierre Lellouche, minister van Handel voor de rechtse UMP, de partij van president Sarkozy, vraagt om "DSK", zoals Strauss-Kahn vaak genoemd wordt in Frankrijk, het vermoeden van onschuld te gunnen. "Als dit alles waar blijkt te zijn, dan is dat onaanvaardbaar", voegt hij evenwel toe.

Stilte bij het IMF

Het Internationaal Monetair Fonds zelf weigert commentaar te geven op de aanklacht tegen zijn topman. "Het IMF blijft functioneren en is volledig operationeel", is het enige wat een woordvoerder kwijt wou.