"Van "zeer goed" tot "een meesterwerk""

Zijn Luc en Jean-Pierre Dardenne op weg naar een nieuw succes in Cannes? Het zou best kunnen, want de eerste vertoning van "Le gamin au vélo" is bijzonder goed onthaald door de pers. Vanavond is de film officieel in première gegaan.

"Le gamin au vélo" gaat over Cyril, een twaalfjarige jongen die door zijn vader in een tehuis wordt achtergelaten. Hij wordt opgevangen door de kapster Samantha, maar gaat driest op zoek naar zijn vader en dreigt daarbij ook in verkeerde handen terecht te komen.

"Het is een heel mooi verhaal over mensen in heel moeilijke omstandigheden, zoals in alle films van de Dardennes, maar net een tikkeltje optimistischer en liefdevoller", vindt VRT-filmkenner Ward Verrijcken, die de film in Cannes heeft gezien.

De eerste commentaren na de voorstelling aan de internationale pers waren unaniem positief. "Van "zeer goed" tot "een meesterwerk"", hoorde Verrijcken. "Le gamin au vélo" wordt omschreven als aangrijpende, compact vertelde, sterke authentieke cinema.

De film met Cécile De France, in Frankrijk een grote ster, habitué Jérémie Renier en de jonge nieuwkomer Thomas Doret gaat vanavond officieel in première. Volgende week komt hij uit in de bioscoop, dus nog vóór bekend wordt of hij in Cannes bekroond zal worden. "Als de Dardennes de Gouden Palm winnen -wat nu niet ondenkbaar lijkt- dan zouden ze voor een record zorgen. Er is nog geen enkele regisseur die drie keer de Palm heeft gekregen", zegt Verrijcken.