Gouden Roos voor Mariabeeld Scherpenheuvel

Het Mariabeeld in Scherpenheuvel heeft van paus Benedictus XVI een Gouden Roos gekregen, een van de belangrijkste onderscheidingen binnen de katholieke kerk. Het is de eerste keer dat een Belgisch bedevaartsoord er een krijgt.

Het was de pauselijke nuntius die vanmiddag in de basiliek van Scherpenheuvel de "Gouden Roos" overhandigde.

De Gouden Roos is een van de belangrijkste onderscheidingen binnen de katholieke Kerk, die slechts uitzonderlijk wordt toegekend. De eer werd de voorbije duizend jaar slechts 180 keer bewezen, meestal aan personen.

Volgens pastoor Luc Van Hilst is de onderscheiding des te opmerkelijker omdat bedevaartsplaatsen als Scherpenheuvel, met een lange traditie van volksdevotie, de voorbije eeuwen in de verdrukking kwamen door oorden als Lourdes, Fatima, Beauraing en Banneux waar Maria zou zijn verschenen.