Harde campagne in Italiaanse lokale verkiezingsstrijd

Vandaag en morgen gaan bijna 13 miljoen Italianen naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Er worden nieuwe gouverneurs gekozen in 9 provincies en burgemeesters in ruim 1.000 gemeenten, waaronder ook de grote steden Milaan, Napels, Turijn en Bologna. Premier Silvio Berlusconi voerde hard campagne en noemt deze verkiezingen van landelijk belang.

In zijn campagne, middels videoboodschappen en optredens op bijeenkomsten, heeft de premier twee belangrijke boodschappen: een politiek en een persoonlijke.

Politiek gezien is de boodschap hetzelfde als altijd: het resultaat van deze lokale verkiezingen is belangrijk om zijn regering te versterken. Hij waarschuwt de Italianen dat het land “minder vrij” zal zijn, als de linkse politici (die zich bovendien niet vaak wassen, zo grapt hij vaak) winnen, die enkel de belastingen willen verhogen.

De tweede boodschap heeft met zijn persoonlijk kruistocht tegen de magistratuur te maken. “Als ik zondag win, zorg ik ervoor dat de magistraten in Italië gestopt worden”, zo zei hij. De premier, die morgen in Milaan weer voor de rechtbank moet verschijnen waar hij terechtstaat voor het omkopen van zijn Engelse advocaat David Mills, beschuldigt de rechters ervan politiek te bedrijven.

De linkse, rode toga’s zouden via de rechtbank proberen hem politiek te verslaan, zo denkt de mediamagnaat. Een aanhanger van Berlusconi, en tevens burgemeesterkandidaat in Milaan, liet prompt enorme posters drukken met de tekst: “Weg met de Rode Brigades bij het Openbaar Ministerie”, die overal in Milaan opdoken. Het duurde enige tijd voordat de premier de posters afkeurde, maar andere exponenten van zijn partij ondersteunen de boodschap openlijk.

Milaan

Hoewel Milaan bij uitstek de stad van Berlusconi is, kan de Noord-Italiaanse plaats dit keer wel eens in handen van de oppositie vallen. De huidige burgemeester Letizia Moratti staat er zeer slecht voor in de peilingen en tegenstander Giuliano Pisapia zou haar wel eens kunnen verslaan.

Dat zou een blamage zijn voor Berlusconi en dus wordt de strijd keihard gevoerd in Milaan. De mediamagnaat weet dat hij meer mensen naar de stembus krijgt, als men zich kwaad maakt. Meer stemmers, betekent meer rechtse stemmers, die zich doorgaans minder stemplichtig voelen.

Bij een tv-confrontatie tussen de twee kandidaten, waarbij Moratti het laatste woord kreeg, sloot zij af met de beschuldiging dat Pisapia in zijn jonge jaren een extreem linkse terrorist was, die voor zijn activiteiten ook in de gevangenis had gezeten. Pisapia kreeg pas na de zendtijd, via de pers, kans zich te verdedigen. Hij bleek ooit valselijk beschuldigd van autodiefstal, waarvoor hij uiteindelijk werd vrijgesproken.

De advocaat Pisapia heeft Moratti aangeklaagd wegens smaad, maar hoeft wellicht niet tot een juridische uitspraak te wachten om victorie te kraaien. De blunder van de burgemeester wordt haar, volgens de peilingen, nu al zwaar aangerekend.

Napels

Ook in Napels wordt hard campagne gevoerd. De zuidelijke stad wordt al vijftien jaar door centrumlinks bestuurd, maar het nog altijd niet opgeloste huisvuilprobleem speelt de coalitie parten. De kans is groot dat dit keer de partij van Berlusconi wint.

Hij zelf deed in ieder geval al goed zijn best zoveel mogelijk stemmen te winnen. Zo beloofde hij de Napolitanen niet alleen het afvalprobleem op te lossen, maar ook dat de illegaal gebouwde wijken (met name aan de voet van de Vesuvius) niet zullen worden gesloopt.

Hoewel er officieel sinds zaterdag een campagneverbod geldt, dat tot na de verkiezingen (maandagmiddag) geldt, zal Berlusconi het morgenvroeg in Milaan zeker niet laten zijn achterban buiten de rechtbank toe te spreken. Hij zal zijn laatste kans om een stemadvies te geven, zeker niet laten liggen.

In steden waar een burgemeesterskandidaat niet direct een meerderheid van stemmen behaalt, wordt er over twee weken weer gekozen, tussen de twee belangrijkste kandidaten.

Hedwig Zeedijk

Meest gelezen