"Best niet te snel partij laten vallen"

Caroline Gennez (SP.A) heeft duidelijk geen zin om aan de kant te blijven staan. In Terzake heeft ze nog eens gezegd dat ze het niet slim zou vinden, mocht haar partij niet meer bij de onderhandelingen worden betrokken.

De koning heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo vanavond benoemd tot formateur. Een logische zaak als het aan Gennez ligt "want het is evident dat iemand die kandidaat-premier is ook aan zet komt. Di Rupo is tot nader order de enige kandidaat en hij zal nu met communautaire en sociaal-economische voorstellen moeten komen", zei de SP.A-voorzitster in Terzake.

Maar Gennez is duidelijk ongerust. De N-VA van Bart De Wever heeft de voorbije dagen openlijk aangestuurd op een regering zonder de Vlaamse socialisten, en Gennez ziet het niet zitten om nu uit de boot te vallen.

"We moeten heel duidelijk definiëren welke communautaire én sociaal-economische breuklijnen we willen", zegt ze. "Maar voor een staatshervorming is een tweederdemeerderheid nodig. Je kan het best niet te veel mensen op voorhand aan de kant laten. Voor de effectieve regeringsvorming, en de sociaal-economische maatregelen, is wel een iets meer werkbare meerderheid nodig."
Dat de N-VA zo openlijk solliciteert naar een regering zonder de socialisten, snapt Gennez trouwens niet. "De N-VA zegt duidelijk dat ze een rechtse agenda willen. Wij zeggen dat dat nergens voor nodig is. Hervormingen kunnen zonder je daarvoor systematisch mensen pijn doet."

"In 2009 konden De Wever en Gennez een akkoord vinden op Vlaams niveau. Ik zie niet in waarom we dat nu niet zouden kunnen."