"Gebeurtenis met een zeer grote draagwijdte"

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft de arrestatie van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn een heel grote draagwijdte. Juppé doelt dan vooral op het imago van Frankrijk in de wereld.

"Het is heel zeker een gebeurtenis met een zeer grote draagwijdte", zegt Juppé. "De weerslag geldt voor Dominique Strauss-Kahn zelf en zijn gezin, voor de Parti Socialiste en ook voor het imago van Frankrijk bij het IMF."

"Wij zijn in een fase van (het) onderzoek. Het komt aan de Amerikaanse justitie toe de feiten vast te stellen en de waarheid naar boven te brengen", vindt Juppé. "Wij lopen echter niet vooruit op het resultaat van het gerechtelijk onderzoek."

President Nicolas Sarkozy zelf heeft nog niet gereageerd op het nieuws over Strauss-Kahn. Overigens komt diens aanhouding hem niet slecht uit. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk, en hoewel Strauss-Kahn nog niet officieel kandidaat was voor de PS, gold hij toch als grote kanshebber om Sarkozy te verslaan en hem op te volgen als staatshoofd.

"Partij noch onthoofd, noch verzwakt"

Bij de PS, de partij van Strauss-Kahn, zitten ze intussen met de handen in het haar, hoewel de socialistische partij het zoveel mogelijk houdt bij "business as usual". Volgens partijwoordvoerder Harlem Désir is de affaire vooral "een persoonlijke aangelegenheid" en is de PS "noch onthoofd, noch verzwakt".

De PS houdt vast aan de procedure van interne voorverkiezingen om een presidentskandidaat aan te duiden. Kandidaten kunnen zich tot 28 juni melden en de eerste stemronde is gepland voor 9 oktober.

Tot nu toe had Dominique Strauss-Kahn officieel nog niets gezegd over eventuele presidentiële ambities. Zijn ambt als hoofd van het IMF verbiedt hem zich in te laten met de Franse politiek. Desondanks gold hij als de socialist die de grootste kans maakte om de volgende bewoner van het Elysée te worden.