"Hij heeft haar besprongen, zo zei ze dat"

In de affaire rond IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is een tweede vrouw opgedoken die de Franse socialist beschuldigt van seksuele aanranding. De journaliste en schrijfster Tristane Banon zegt dat hij haar in 2002 heeft aangerand.
Tristane Banon

Volgens haar advocaat overweegt Banon om nu een klacht in te dienen. In 2007 had ze al op televisie gezegd dat ze seksueel was aangerand, maar de naam van de dader was toen telkens weggebiept. Volgens berichten in de Franse pers is Banon het petekind van de tweede echtgenote van Strauss-Kahn en een goede vriendin van zijn dochter Camille.

Dat ze indertijd geen klacht heeft ingediend, deed ze op aanraden van haar moeder Anne Mansouret (foto links), een regionaal raadslid van de Parti Socialiste in Haute-Normandie. Dat heeft Mansouret zelf bevestigd in een tv-interview: "Als ze toen geen klacht heeft ingediend, is dat enkel omdat ik haar dat heb afgeraden. Ik dacht dat het beter was zo."

Maar over de feiten in 2002 kan volgens Mansouret geen twijfel bestaan. "Hij had haar besprongen, zo zei ze dat", zegt ze. "Haar jeans was gescheurd. Ze was haar hak kwijt. Ze was echt bang." Als moeder heeft Mansouret daarover een gesprek met Strauss-Kahn gehad. "Hij heeft zijn spijt betuigd, hij heeft zich verontschuldigd", zegt ze. Het gesprek vond volgens haar plaats in een café in Parijs. "Hij heeft toegegeven dat hij door het lint is gegaan", zegt Mansouret nog.