"Italië grootste verrassing van Songfestival"

De overwinning van Ell & Nikki brengt het Eurovisiesongfestival volgend jaar naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De meeste krantenjournalisten zagen zaterdag een spannende ontknoping van de finale van het Eurovisiesongfestival.

Hoewel er vooraf meerdere favorieten waren voor de overwinning, vond Het Laatste Nieuws de overwinning van Azerbeidzjan "geen grote verrassing". De puntentelling kon dan weer wel bekoren. "Pas één land voor het einde kon geen enkel land Azerbeidzjan nog inhalen. De EBU had ook al aangekondigd de volgorde van de puntengevende landen aan te passen, om voor zoveel mogelijk suspense te zorgen. Dat lukte", luidt het in de krant.

"De grootste verrassing was de goede score van het jazzy pianoliedje uit Italië (foto in tekst), muzikaal misschien wel de sterkste bijdrage van de hele avond."

De Standaard vindt dat "Running scared" van Ell & Nikki "lekker in het oor ligt". Steven De Foer vond de finale, in tegenstelling tot de andere journalisten, "niet enorm spannend". "Azerbeidzjan is geen onwaardige winnaar, en de tweede plaats voor Italië is hoopgevend."

"Nog meer lof verdienden de Duitsers voor de organisatie. Het decor in Düsseldorf, met dat kloppende hart, het ingenieuze gebruik van videowalls en de muur tussen publiek en kandidatenlounge die na de optredens gesloopt werd, was geïnspireerd. De 3 presentatoren  spraken hun talen, en het entertainment vooraf en tijdens de puntentelling was van een hoger niveau dan de meeste kandidaten. Verdorie, de Duitse presentatoren waren soms zelfs een beetje grappig."

De Morgen besteedt weinig aandacht aan de liedjeswedstrijd, maar verwijst ook wel naar de spannende puntentelling.

Gazet van Antwerpen zag ook een spannende finale. "Toen zowat de helft van de landen hun punten hadden gegeven, nam het Oost-Europese land definitief de koppositie. Het laatste land dat zijn stemmen uitbracht, Letland, hees Italië nog verrassend - maar even verdiend- naar de tweede plaats ten nadele van Zweden."

De krant weet ook dat er in Bakoe nu al een hal gebouwd wordt die geschikt zal zijn voor het evenement. "Voor president Ilham Aliyev wordt het Songfestival een gedroomde kans om zijn land op de Europese kaart te zetten."