"Meer dan 800 doden bij geweld in Nigeria"

In het West-Afrikaanse land Nigeria zijn de afgelopen weken minstens 800 doden gevallen bij geweld na de verkiezingen. Volgens de organisatie voor mensenrechten Human Rights Watch vielen de meeste slachtoffers in het overwegend islamitische noorden van het land.

Na de presidentsverkiezingen van vorige maand brak er geweld uit in twaalf noordelijke deelstaten. De rellen duurden slechts drie dagen, maar er vielen wel meer dan 800 doden. Human Rights Watch wil dat de Nigeriaanse autoriteiten een onderzoek instellen.

De rellen begonnen na massaal protest tegen de verkiezingsuitslag van aanhangers van oppositiekandidaat Muhammadu Buharu, een moslim uit het noorden. De verkiezingen werden gewonnen door zittend president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuidoosten. Volgens de aanhangers van Buharu heeft Jonathan gewonnen omdat er kiesfraude is gepleegd.

"De presidentsverkiezingen zijn de eerlijkste uit de geschiedenis van Nigeria, maar ook de bloedigste", zegt een researcher van Human Rights Watch. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben het leger en de politie overdreven veel geweld gebruikt om een eind te maken aan het etnisch-religieuze geweld.

Net zoals in zoveel West-Afrikaanse landen is er in Nigeria een grote kloof tussen het islamitische noorden van het land en het christelijk-animistische zuiden. Het gaat niet alleen om etnisch-religieuze tegenstellingen, maar ook om een economische kloof: vaak is het droge en dorre noorden een stuk armer dan het tropische  zuiden, dat aan de zee is gelegen en waar er meer economische activiteit is.