"Minder verklaringen en gewoon werken"

De SP.A wil dat er echte onderhandelingen worden opgestart, in plaats van strategieën ontwikkeld. Dat was te horen na het partijbureau. De socialisten reageren daarmee op het pleidooi van de N-VA om een (rechtse) coalitie te kiezen en daar voluit voor te gaan.

In Vlaanderen zouden de SP.A en Groen! aan de kant blijven staan, als het van de N-VA afhangt, zo zei Ben Weyts in "De ochtend". "De wereld op zijn kop", reageert Renaat Landuyt (SP.A). "We gaan eerst onze vriendjes kiezen en dan zeggen wat we gaan doen. Het zou veel duidelijker zijn als men een programma heeft en dan kijkt wie zich daarachter kan zetten." Dat vindt ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez. "Ik denk dat men minder verklaringen over strategieën en de poppetjes moet afleggen, en gewoon moet werken."

Binnen de partij leeft ook de angst dat er een bikkelhard en asociaal beleid zal worden gevoerd, als de Vlaamse socialisten uit de regering worden geweerd. "Men heeft gezegd waar men voor staat, dat is inderdaad de index onder druk zetten, en dat is voor ons totaal onaanvaardbaar", zegt Daniël Termont. Kathleen Van Brempt vreest ook dat de PS te zwak is om de strijd in de regering alleen aan te gaan. "Zonder SP.A is de PS toch bijzonder verzwakt."

"Keuze N-VA gaat om gemeenteraadsverkiezingen"

In "De ochtend" zei SP.A-senator Johan Vande Lanotte dat de keuze van coalitie die de N-VA vooropstelt, te maken heeft met de lokale verkiezingen van 2012. De N-VA maakt steeds meer duidelijk dat de partij aan Vlaamse zijde verder wil met CD&V en Open VLD. De partij wil een centrumrechts beleid en dat moet dan zonder de twee groene partijen en zonder de SP.A.

"Dat is een keuze die de N-VA maakt en daar heb ik niets op te zeggen, dat is hun goed recht", zegt Vande Lanotte in "De ochtend" op Radio 1. Maar de ex-bemiddelaar maakt wel een opvallende analyse. "Door het zonder Groen! en de SP.A te willen doen (en volgens Vande Lanotte ook zonder Ecolo, red.), maakt de N-VA zich volledig afhankelijk van de MR. Anders probeer je een staatshervorming te bereiken zonder tweederdemeerderheid en in 2007 hebben we gezien dat dat niet lukt. Maar volgens mij is de kans klein dat de MR zal toegeven over BHV."

Dus zit volgens Vande Lanotte iets anders achter de strategie van de N-VA. "Het gaat om de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Op lokaal vlak zijn er wel wat linkse besturen en dat wil de N-VA volgend jaar doorbreken door nu de centrumrechtse kaart te trekken", denkt Vande Lanotte. Mogelijk doelt het SP.A-kopstuk onder meer op Antwerpen. Daar is Patrick Janssens (SP.A) burgemeester, maar naar verluidt zou N-VA-voorzitter Bart De Wever hem graag opvolgen.

"De N-VA verpakt de keuze voor CD&V en Open VLD wel inhoudelijk, maar het is een strategische keuze voor de stembusslag van volgend jaar", zegt Vande Lanotte. Hij vindt dat zowel de PS als de N-VA te veel bezig zijn met strategische spelletjes en mogelijke stemmenwinst, en niet met de inhoud.

Meest gelezen