Aanklager Strafhof vraagt aanhouding Khaddafi

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft aanhoudingsbevelen gevraagd voor de Libische leider Khaddafi, zijn zoon en de chef van de inlichtingendienst. Ze worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid.

"Uit bewijsstukken is gebleken dat Moe'ammar al-Khaddafi persoonlijk bevolen heeft om ongewapende Libische burgers aan te vallen", zegt hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo (foto). "Dat zijn misdaden tegen de mensheid."

De aanklager heeft ook aanhoudingsbevelen aangevraagd tegen Khaddafi's zoon Seif al-Islam en het hoofd van de geheime dienst Abdullah al-Sanoussi. Samen hebben ze volgens de aanklager illegale aanvallen gepland, beveeld en uitgevoerd. Zo hebben Libische troepen op burgers geschoten tijdens begrafenisoptochten en ook scherpschutters hebben mensen neergeschoten.

Het Internationaal Strafhof gaat het bewijsmateriaal onderzoeken om te kijken of de aanklacht gegrond is. Als dat zo is, worden de internationale aanhoudingsbevelen effectief uitgevaardigd. Het Libische regime heeft al laten weten dat het de aankondiging zal negeren. Libië heeft de jurisdictie van het Internationaal Strafhof nooit erkend, net zoals de meeste Afrikaanse landen en de Verenigde Staten, klinkt het.

Meest gelezen