Ai Weiwei heeft bezoek gekregen van echtgenote

De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei heeft gisteren voor het eerst in 40 dagen bezoek mogen ontvangen. Ai heeft zijn vrouw op een onbekende locatie ontmoet. Dat heeft zijn zus aan de BBC verteld.

Ai wordt sinds begin april vastgehouden door het Chinese regime. Er loopt een onderzoek tegen hem wegens "economische misdrijven". Het is de eerste keer in meer dan 40 dagen dat er een teken van leven van de kunstenaar is.

Volgens zijn echtgenote Lu Qing wordt hij niet vastgehouden op de plaats waar ze hem ontmoet heeft. "Hij wordt wel goed behandeld en hij zag er gezond, maar gespannen uit."

Een echt gesprek voeren was moeilijk. De politie waarschuwde de familie ook om het niet over het bezoek te hebben in de media. "Dat zou slecht kunnen zijn voor zijn zaak." 

Tot gisteren had Ai nog geen contact met zijn advocaten of met zijn familie. Hij is een uitgesproken criticus van het communistische regime, maar de minister van Buitenlandse Zaken van China blijft herhalen dat zijn aanhouding "niets te maken heeft met mensenrechten of vrijheid van meningsuiting". Ai is vooral bekend als mede-ontwerper van het Vogelneststadion.