Beke: "Nu tijd om kansen te grijpen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die nu ontlast is van zijn opdracht als koninklijk onderhandelaar, zegt dat er nu een nieuwe, belangrijke fase aanbreekt in de onderhandelingen met het aanduiden van Elio Di Rupo als formateur.

Beke zegt in een mededeling dat in het eindrapport dat hij als koninklijk onderhandelaar op 12 mei aan de koning heeft overhandigd, de bouwstenen zitten voor een communautair akkoord.

Hij zal het rapport morgen ook aan formateur Di Rupo overhandigen. Beke is er van overtuigd dat een substantiële bevoegdheidsoverdracht, een nieuwe financieringswet en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde haalbaar zijn.

"CD&V vraagt aan formateur Di Rupo om op basis van dit eindrapport dit communautair akkoord af te werken en een nieuwe federale regering te vormen. De tijd is nu aangebroken om de beschikbare kansen te grijpen", zo besluit hij zijn reactie.

Voor Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is de aanstelling van Di Rupo een stap in de richting van hoofdrolspelers die initiatief nemen. "Dit gaat in de richting van een regeringsvorming", wilde hij nog kwijt. Over de mogelijke coalitie sprak hij zich niet uit.