Endeavour gaat de laatste keer de ruimte in

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het ruimteveer Endeavour gelanceerd vanop Cape Canaveral, in Florida. Het is de laatste vlucht van de Endeavour. In juli wordt de Atlantis nog gelanceerd, en dat wordt dan de laatste vlucht van een ruimteveer.

De Endeavour is nu op weg naar het internationaal ruimtestation ISS en heeft de Alpha Magnetische Spectrometer (AMS) mee, een gesofisticeerd Europees instrument dat de kosmos zal afspeuren, op zoek naar sporen van antimaterie en de mysterieuze donkere materie. Dat kan informatie opleveren om het heelal, de natuur en de evolutie van het universum beter te begrijpen.

Voor de lancering moest nog een hittetegel van de Endeavour worden hersteld. De lancering zelf kwam nooit in het gedrang. De missie van de Endeavour duurt tot 1 juni, maar kan mogelijk met 2 dagen worden verlengd.

De Endeavour is het meest recente Amerikaanse ruimteveer - het werd gebouwd in 1992 - en gaat voor de 25e en laatste keer de ruimte in. In juli volgt nog de laatste vlucht van de Atlantis, en dat wordt de 135e en laatste vlucht van een Amerikaans ruimteveer. Daarna zullen Amerikaanse astronauten met Russische Sojoez-capsules naar het ISS moeten reizen. 

Duizenden toeschouwers woonden de lancering van de Endeavour bij. Een van hen was Gabrielle Giffords, het Democratische Congreslid dat begin dit jaar zwaargewond raakte bij een schietpartij in Arizona. Haar echtgenoot Mark Kelly is gezagvoerder van de Endeavour.