Eurogroep vergadert zonder Strauss-Kahn

De ministers van Financiën van de eurogroep vergaderen vandaag in Brussel zonder IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Ze reageren verrast op het nieuws over de aanhouding van Strauss-Kahn, maar willen desalniettemin doorgaan met hun werk.

"Het nieuws over Dominique Strauss-Kahn slaat veel deelnemers aan de eurogroepvergadering met verstomming", meldt radiocollega Bert Lauwers, die de top in Brussel volgt. "Het was heel verrassend voor mij", reageert de Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR). "Ik was verrast om dat te horen."

Toch zeggen de ministers dat het werk gewoon kan doorgaan. Op de vergadering is John Lipsky aanwezig, de nummer twee van het IMF. Die krijgt vandaag meteen zijn vuurdoop. Op de vergadering gaat het over hulp aan Portugal en Griekenland. Het hulppakket voor Portugal, goed voor 78 miljard euro, zal worden goedgekeurd, en uiteraard zal er ook worden gepraat over nieuwe hulp aan Griekenland.

Griekenland kreeg een jaar geleden 110 miljard euro hulp van de EU en het IMF, maar Athene heeft de begroting nog steeds niet op orde. De Europese Centrale Bank eist sterkere besparingen, iets waar de Griekse regering liever niet aan begint. In die kwestie zagen de Grieken Strauss-Kahn als een bondgenoot en daarom zit Athene erg verveeld met diens aanhouding. Griekenland beloofde gisteravond wel dat het doorgaat met de afgesproken besparingsplannen.

Schandaal rond DSK heeft fikse gevolgen

Strauss-Kahn staat al vier jaar aan het hoofd van het IMF, dat samen met de Wereldbank de belangrijkste financieel-economische instelling in de wereld is. De Fransman verkreeg aanzien voor zijn aanpak van de wereldwijde financiële crisis en van de daaropvolgende crisis in de eurozone.

Ook investeerders vrezen blijkbaar dat de aanhouding van Strauss-Kahn gevolgen heeft voor de schuldencrisis in de eurozone. Vanochtend verloor de euro terrein ten aanzien van de dollar en de yen.

Het seksschandaal rond Dominique Strauss-Kahn heeft wereldwijde implicaties. Ook voor de Franse politiek zijn de gevolgen groot. Strauss-Kahn was van plan om zich voor de socialistische partij PS kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen in 2012. Velen geloofden dat hij een ernstige kans maakte om het te halen van president Nicolas Sarkozy.