Gat in monument Reve is "beste oplossing"

Het overbodige woord "anders" op het monument voor de Nederlandse schrijver Gerard Reve, zal worden weggehakt. Althans toch als het aan het gemeentebestuur van Machelen-aan-de-Leie, waar het monument staat, ligt.

Het monument moest de overleden schrijver eren, maar al snel werd duidelijk dat de ontwerpers overijverig waren geweest. In een van de regels stond immers één woordje te veel.

De gemeente vroeg een studiebureau om een "elegant voorstel" uit te werken voor de fout in Reves gedicht. Het overbodige woordje weghakken, lijkt nu de beste optie. "Het gat dat zal ontstaan, symboliseert de leegte en de duisternis van het gedicht", klinkt het bij burgemeester Henk Heyerick (CD&V). "Vooral 's nachts wanneer de muur verlicht is, wordt de symboliek van het gedicht versterkt."

Joop Schafthuizen, de laatste partner van Reve, moet nu de knoop doorhakken. Hij had zelf voorgesteld om het woord gewoon te doorschrappen. "Maar dan worden we altijd opnieuw op onze fout gewezen, terwijl we er nu iets positiefs van maken" stelt Heyerick.

Als Schafthuizen groen licht geeft, zou het gat eerstdaags worden gemaakt. De werken zullen worden uitgevoerd door de firma Grontmij, die ook verantwoordelijk was voor het oorspronkelijke ontwerp. De kosten zijn ook voor hen.