Gebroeders Coen zijn gelauwerd in Israël

De Amerikaanse filmmakers Joel en Ethan Coen hebben in Israël de Dan David-prijs in ontvangst genomen. De bekroning werd uitgereikt aan de universiteit van Tel Aviv en is goed voor een bedrag van 1 miljoen dollar, of een slordige 708.000 euro.

De Dan David-organisatie reikt jaarlijks drie awards uit in de categorieën heden, toekomst en verleden. Daarmee worden verdienstelijke artiesten en/of wetenschappers gelauwerd. Eerder wonnen Al Gore, Amos Oz en Tony Blair al de prijs.

De universiteit noemde de "originele en creatieve samenwerking" van de succesvolle broers "uniek in de geschiedenis van het filmmaken".

Joel en Ethan Coen wonnen in 1996 2 Oscars voor de prent "Fargo", en verdubbelden dat succes in 2007 met 4 Oscars voor "No country for old men". Ook de films "A serious man" en "The big Lebowski" werden in het verleden voor de prestigieuze filmprijzen genomineerd.