Italiaan Draghi enige kandidaat-voorzitter ECB

De Italiaan Mario Draghi (foto) heeft geen tegenkandidaten om Jean-Claude Trichet op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zei dat hij geen andere kandidaturen had ontvangen.

"Neen, dat heb ik niet", antwoordde Juncker op de vraag of hij - behalve die van Draghi - nog anderen kandidaturen had ontvangen voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank. 

De Europese ministers van Financiën van de eurozone hebben de benoeming van Draghi dan ook vandaag principieel goedgekeurd. Op 24 juni beslissen de Europese staatshoofden en regeringsleiders definitief, maar er is dus al grote eensgezindheid over de opvolging van Trichet.

De kandidatuur van Draghi kreeg een stevige duw in de rug toen Frankrijk officieel zijn steun toezegde. Ook Spanje en Luxemburg hebben al hun sympathie voor de Italiaan betuigd. En ook Duitsland, dat zich geruime tijd terughoudend opstelde, is intussen bereid om diens kandidatuur te steunen. Eind oktober zou de huidige voorzitter Trichet aftreden, na een mandaat van zowat acht jaar.

Meest gelezen