Koning benoemt Elio Di Rupo tot formateur

Koning Albert heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo tot formateur benoemd en die heeft de opdracht aanvaard. Di Rupo moet nu een regering vormen. Eerder vandaag had de koning zijn consultaties met de onderhandelende partijen afgerond.

PS-voorzitter Elio Di Rupo was iets na 18 uur op het kasteel van Laken aangekomen voor een nieuw onderhoud met koning Albert. Die heeft hem belast met de opdracht om een regering te vormen en hem gevraagd met het oog daarop "elk nuttig initiatief te nemen". Volgens zijn woordvoerder geeft de kersverse formateur morgen om 15 uur meer uitleg bij zijn opdracht.

Als formateur zal Di Rupo moeten kiezen met welke partijen hij de onderhandelingen wil voortzetten. Naar verluidt gaat hij eerst aan teksten werken, om daarna te kijken welke partijen zich achter die teksten willen scharen. Daarmee moeten de verkiezingsoverwinnaars Di Rupo en De Wever beiden water bij de wijn doen. N-VA-voorzitter De Wever wilde niet met negen partijen blijven onderhandelen, terwijl Di Rupo een formateur nog te vroeg vond.

Eerder vandaag had de koning zijn consultatieronde na het ontslag van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) afgerond. Die diende vorige week donderdag zijn eindrapport in bij de koning en verzocht om van zijn opdracht te worden ontheven. Nadien consulteerde de vorst de verschillende partijen die tot nu toe bij de onderhandelingen betrokken waren.

Donderdag sprak donderdag hij met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Vrijdag gingen Charles Michel (MR), Alexander De Croo (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH) langs bij de vorst. Vandaag volgden nog Caroline Gennez (SP.A), Jean-Michel Javaux (Ecolo) en Wouter Van Besien (Groen!). Met de aanstelling van Di Rupo is Wouter Beke meteen van zijn opdracht als koninklijk onderhandelaar ontlast.