Schafthuizen wil Reve-bio via rechtbank tegenhouden

Joop Schafthuizen wil via een kort geding de publicatie van het derde en laatste deel van een biografie over zijn overleden partner, schrijver Gerard Reve (1923-2006), tegenhouden. De zaak komt op 26 mei voor in Amsterdam.

Schafthuizen (grote foto), de zaakwaarnemer van Reve (foto in tekst), liet eind vorig jaar al weten dat hij geen enkel vertrouwen had in de oprechtheid van de tekst van Nop Maas.

Het boek had in februari moeten verschijnen, maar de publicatie werd uitgesteld.

Volgens Schafthuizen citeert Maas uit brieven die hij hem in goed vertrouwen ter beschikking gesteld heeft. Voor het gebruik heeft Maas echter de toestemming nodig van de auteursrechthebbende. Dat is Schafthuizen en die wil die toestemming nu niet meer geven.

Maas blijft vechten voor de publicatie van het boek. "Wij gaan dat boek uitgeven, in de ongewijzigde vorm. Schafthuizen kan dat niet tegenhouden, want hij is in eerste instantie akkoord gegaan. Daar houden wij hem aan."

Het is onduidelijk met welke elementen uit het boek Schafthuizen het moeilijk heeft. De zaak komt op 26 mei voor in Amsterdam.