Stilgevallen cruiseschip meert aan in haven

Het cruiseschip Opera van de Italiaanse rederij MSC is aangemeerd in de haven Nynäshamn, 50 kilometer ten zuiden van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het schip lag bijna 2 dagen stil in de Baltische Zee op zo'n 200 kilometer van Stockholm. Volgens passagiers was er geen elektriciteit meer waardoor er problemen waren met de hygiëne.

Aan boord van het schip zaten zo'n 2.000 passagiers, onder wie 64 Belgen. Alle passagiers zijn ontscheept en keren op kosten van de rederij terug naar huis. De gedupeerde reizigers mogen de cruise van MSC in december ook op kosten van de rederij nog eens overdoen.

Het cruiseschip was net vertrokken uit de haven van Sint-Petersburg in Rusland toen een van de twee motoren stilviel. De kapitein van het schip besliste om op halve kracht toch voort te varen naar de eindbestemming Southampton, maar zonder de geplande tussenstop in Kopenhagen. 

Gisteren hield ook de tweede motor van het schip het voor bekeken en viel het schip helemaal stil. Volgens getuigen was er een luide knal te horen en was er sindsdien geen elektriciteit meer. Gisteravond is het cruiseschip op sleeptouw genomen door een Deens sleepboot en naar de haven van Nynäshamn gebracht. Daar zijn de passagiers met kleine bootjes naar de wal gebracht.

"Stinkt alsof je op een beerput woont"

Door de stroomstoring functioneerden naar verluidt de sanitaire voorzieningen niet meer. Na twee dagen ontstonden er heel wat problemen met de hygiëne op het schip, zo meldt de Nederlandse passagier Herman Kolleman. "Het hoofdprobleem is de hygiëne. Alle toiletten lopen vol en het stinkt dus alsof je op een grote beerput leeft. De voeding is ook niet meer verwarmd, het is enkel koude voeding maar dat vind ik het minst erg eigenlijk."

Voortgaand op de specifieke hygiëneproblemen, zegt de passagier dat andere passagiers "allerlei dingen proberen met plastic zakken omdat de toiletten overlopen". "Die zakken gooien ze dan overboord om maar wat kwijt te geraken of mensen gaan in een hoekje op het dek staan plassen. Dat soort dingen zie je nu gebeuren."

Volgens MSC-woordvoerder Caroline Vindevogel is deze getuigenis overdreven en was er nog wel elektriciteit aan boord. "Ik heb gehoord dat er wel degelijk nog elektriciteit was, maar dat de situatie aan boord niet kan worden verzekerd zoals dat normaal bij een cruise zou moeten zijn, waardoor de passagiers in Stockholm worden ontscheept. Ik heb ook gehoord dat er Nederlandse passagiers contact hebben opgenomen met de pers maar ik denk dat die verhalen niet kloppen."