Strauss-Kahn moet in de cel blijven

In New York heeft de rechter het verzoek geweigerd om IMF-topman Dominique Strauss-Kahn op borgtocht vrij te laten. Voorlopig blijft hij dus in de cel. Strauss-Kahn zou in een hotel een dienster "seksueel aangevallen" hebben.

Het gaat om ernstige beschuldigingen en de aanklager was dan ook hard voor Strauss-Kahn. De verdediging had gevraagd om een borgsom van 1 miljoen dollar in te stellen en beloofde dat Strauss-Kahn in New York zou blijven, maar daar ging de rechter niet op in. Volgens de aanklager was het risico reëel dat de IMF-topman de Verenigde Staten zou ontvluchten.

Dominique Strauss-Kahn blijft nog zeker tot de volgende zitting in de cel. Die is op 20 mei gepland. Hoe dan ook heeft de advocaat van de IMF-topman nogmaals gezegd dat zijn cliënt onschuldig zal pleiten en is hij er ook van overtuigd dat Strauss-Kahn zal worden vrijgesproken. "De strijd is nog maar juist begonnen", zei de advocaat in de rechtszaal.

Volgens gerechtsdocumenten zijn er zeven verschillende aanklachten tegen Strauss-Kahn, waaronder het seksueel misbruik, de poging tot verkrachting en opsluiten van het kamermeisje. In totaal kan hij tot 74 jaar en drie maanden celstraf krijgen.

Verdacht van aanranding

Er is wereldwijde consternatie bij het nieuws over Dominique Strauss Kahn, de 62-jarige Fransman die al vier jaar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leidt. Zaterdagavond werd hij om 21 uur van een vliegtuig in New York geplukt, tien minuten voor het zou opstijgen. In een hotel zou hij een dienster hebben willen aanranden.

"DSK", zoals de Fransen hem noemen, werd zondag zeker acht uur lang ondervraagd door de politie in New York. Hij werd na afloop geboeid weggevoerd. Volgens zijn advocaten ontkent hij alles. Hij is evenwel officieel in verdenking gesteld. De dienster heeft hem formeel herkend. De politie in New York zegt ook dat Strauss-Kahn ondanks zijn topfunctie geen beroep kan doen op diplomatieke immuniteit.

Het verhoor van Strauss-Kahn voor de rechter was aanvankelijk uitgesteld. Eerst zijn medische testen uitgevoerd. DSK zou daarmee zelf ingestemd hebben. De politie wilde meer bewijsmateriaal verzamelen en heeft DNA-stalen genomen.

Dominique Strauss-Kahn wordt verdacht van aanranding, poging tot verkrachting en onwettige opsluiting. In New York staan zware straffen op die beschuldigingen. Als het werkelijk tot een rechtszaak komt, dan riskeert DSK een jarenlange celstraf.

"Een seksaffaire met mondiale gevolgen"

Het zou moeten gaan om een faits divers, maar de wereldwijde gevolgen van het schandaal rond DSK zijn groot. "Een seksaffaire met mondiale gevolgen", zoals De Morgen schrijft. Bij het IMF wordt hij voorlopig vervangen door John Lipsky, de nummer twee.

Maar ook voor de Franse politiek zijn de gevolgen immens. Strauss-Kahn was van plan om zich voor de socialistische partij PS kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen in 2012. Velen geloofden dat hij een ernstige kans maakte om het te halen van president Nicolas Sarkozy.