Weyts: "CD&V en Open VLD logische keuze voor ons"

Ben Weyts, Kamerlid voor de N-VA, vindt dat het nu snel moet gaan in de formatie. Voor de N-VA moet dat aan Vlaamse zijde liefst met CD&V en Open VLD. Hij verdenkt de Franstaligen ervan om een regering zonder de N-VA te willen vormen, daarom is "overzomeren" voor hem geen goed idee.

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) gaf er vorige week de brui aan en het is nog niet duidelijk hoe het nu verder moet, 337 dagen na de verkiezingen. PS-voorzitter Elio Di Rupo wil enkel het voortouw nemen als hij met de negen partijen mag onderhandelen en voor een formateur vindt de PS het nog te vroeg. Op dat vlak botst het met de N-VA.

"Wij vinden dat het tijd is voor een formateur, dat het tijd is om de sociaal-economische problemen aan te pakken, én dat het tijd is om de partners te kiezen", zegt Weyts in "De ochtend" op Radio 1.

"Je moet geen professor zijn om te zien dat het een heilloze weg is om voort te willen gaan met negen partijen. We stellen geen exclusieven, maar voor ons is het een logische keuze dat Open VLD, CD&V en de N-VA aan Vlaamse zijde deel uitmaken van de coalitie. Op veel vlakken staan wij dicht bij elkaar."

Laurette Onkelinx, vicepremier van de PS, zegt vandaag in De Morgen dat een akkoord voor de PS het doel blijft. "Maar als een akkoord niet lukt, moet er een vertrouwensstemming in het parlement komen." De PS lonkt daarmee naar een volwaardige regering-Leterme III.

"Denkt de PS dat Open VLD en CD&V zo gek zullen zijn om dat goed te keuren", reageert Weyts in "De ochtend". "Overzomeren leidt enkel tot een winterslaap." Weyts ziet in de uitspraken van Onkelinx het bewijs dat de PS "een poging tot uitputtingsslag" voert.

"De Franstaligen hopen nog steeds op een regering zonder de N-VA. Het is altijd een traditie geweest in ons land dat de Vlamingen wel buigen als de Franstaligen voet bij stuk houden. Maar die traditie is verbroken sinds de verkiezingen van 13 juni 2010." Volgens Weyts is de houding van de PS niet goed voor het vertrouwen.