"Elke Burkinees is thuis in Ivoorkust"

Tijdens een bezoek aan buurland Burkina Faso heeft de kersverse Ivoriaanse president Alassane Ouattara gezegd dat Burkinezen welkom zijn in zijn land. In Ivoorkust woont een belangrijke Burkinese gemeenschap, en die is de afgelopen jaren vaak gediscrimineerd.
De Burkinese president Blaise Compaore (l) ontvangt zijn Ivoriaanse ambtsgenoot Alassane Ouattara (r).

Alassane Ouattara maakte van zijn bezoek aan de Burkinese hoofdstad Ouagadougou ook gebruik om zijn Burkinese ambtsgenoot Blaise Compaore te bedanken voor diens steun tijdens de postelectorale crisis in Ivoorkust van de afgelopen maanden. "U hebt discreet maar vastberaden bijgedragen aan het succes van de democratische verkiezingen van november", zei Ouattara. Pittig detail: Compaore zelf kwam in 1987 al aan de macht na een militaire coup.

Belangrijker was dat Ouattara ook de kwestie van de Burkinese gemeenschap in zijn land aansneed. In Ivoorkust verblijven zo'n 3 miljoen immigranten uit het arme Burkina Faso, die er meestal op de cacao- en koffieplantages werken. Volgens officiële cijfers zijn de afgelopen maanden meer dan 80.000 Burkinezen teruggekeerd naar hun land omdat ze in Ivoorkust werden geviseerd. Voor Burkina Faso zelf betekent dat een forse financiële aderlating.

"Het eerste wat we moeten doen is de Ivorianen weer met elkaar verzoenen zodat alle bevolkingsgroepen weer vreedzaam met elkaar kunnen leven", zei Ouattara, "opdat Ivoorkust weer even gastvrij en rustig wordt als in het verleden." Hij voegde eraan toe "niet trots" te zijn op "een aantal misverstanden en slechte behandelingen" waarvan sommige buitenlanders het voorwerp zijn geweest. "Elke Burkinees is thuis in Ivoorkust", benadrukt de Ivoriaanse president.

Volgende zaterdag wordt Alassane Ouattara officiëel geïnstalleerd als president van Ivoorkust. De ceremonie vindt plaats in de hoofdstad Yamoussoukro. Hiermee komt een einde aan een half jaar postelectoraal geweld en mogelijk ook aan jaren van burgeroorlog.

De presidentsverkiezingen van november vorig jaar moesten het sluitstuk vormen van het vredesproces in Ivoorkust, maar draaiden uit op nieuw geweld omdat zittend president Laurent Gbagbo de uitslag weigerde te aanvaarden en de macht weigerde op te geven. Ouattara kon slechts zijn intrek nemen in het presidentieel paleis in Abidjan nadat Gbagbo met geweld was afgezet.