"Gedoemd om tot resultaten te komen"

SP.A-Kamerfractieleider Bruno Tobback hoopt dat de aanstelling van Elio Di Rupo een stap is in de richting van een solide staatshervorming en regering. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

Of hij al dan niet vertrouwen heeft in de slaagkansen van Di Rupo is volgens Tobback van ondergeschikt belang. "Na 11 maanden aanmodderen is het moeilijk om vertrouwen te blijven hebben in het hele onderhandelingsproces. Maar we zijn nu eenmaal gedoemd om tot resultaten te komen, of er nu vertrouwen is of niet", aldus de SP.A'er, die eraan toevoegt dat hij wel vertrouwen heeft in de persoon Di Rupo.

"Hij heeft in ieder geval nu een risico genomen. Er zijn niet veel kansen meer om tot een resultaat te komen. Als je mij vraagt of Di Rupo erin slaagt om voorstellen op tafel te leggen die aanvaardbaar zijn en die leiden tot een modernere staatsstructuur en een modernere sociale zekerheid, dan zeg ik ja. Maar ben ik er zeker van? Dat zal moeten blijken. Ik hoop dat dat vertrouwen terecht is."

Het is intussen genoegzaam bekend dat Elio Di Rupo graag met de huidige 9 partijen voort onderhandelt, Bart De Wever daarentegen wil liever een rechtse regering in het gareel, zonder de SP.A en Groen!. "Ik ben bijzonder vereerd dat het in de ogen van de N-VA blijkbaar de SP.A is die het verschil maakt", klinkt het. "Als er een meerderheid gevonden kan worden zonder ons, zijn wij niet groot genoeg om dat tegen te houden. Alleen, het lukt niet."

"Dat gezegd zijnde, de SP.A is beschikbaar om een staatshervorming te realiseren. Je maakt geen staatshervorming van links of een staatshervorming van rechts, je maakt een staatshervorming om de toekomst van het land te veranderen. Als je daaraan begint met het idee dat het of van links, of van rechts moet komen, dan is het gedoemd om te mislukken. Een staatshervorming realiseer je met een brede consensus en voor de komende 45 jaar. Dan helpt het niet om naar tegenstellingen tussen links en rechts te zoeken."

Tobback deed ook een oproep om te stoppen met het spelen van spelletjes. "Ik ben het meer dan beu, de spelletjes over wie mag meespelen en wie niet. Ik voel me soms alsof ik in de zandbak zit. Zeg wat je wil doen en waarom, en dan kunnen we daarover praten."